top of page
Search

Wat Geert Wilders met liminaliteit te maken heeft

Deze ochtend werd het duidelijk dat Nederland de rechts-populistische toer op gaat.

Voor een aanzienlijke groep Nederlanders is dit goed nieuws en voor al die anderen die hun stem niet aan Geert Wilders gaven, luidt dit een tijd van bezorgdheid in. Wat er ook van zij, één ding zeker: onze Noorderburen staan aan de vooravond van een “liminale” fase, een periode vol verandering en transformatie.


Antropologen beschrijven “liminaliteit” als de drempeltijd tussen het oude en het nieuwe. Het is een fase vol lastigheid, uitdagingen, ongemak en onzekerheid. Dit voorbeeld van de Nederlandse politieke verschuiving is slechts één van de vele transities die we kunnen tegenkomen. Of het nu gaat om het wennen aan een nieuwe manager, van job veranderen, verhuizen, of het vormen van een nieuwe regering met een compleet andere visie – verandering is overal om ons heen.


En ik grijp graag naar dit actueel voorbeeld om deze tussenfase of aanpassingsfase, die er bij zo goed als alle veranderingen is, ter sprake te brengen. Wanneer we afscheid nemen van het oude, maar waarbij we het nieuwe nog niet kennen. Het oude IT-systeem is er niet meer, maar echt vlot werken met het nieuwe gaat nog niet.


Het zijn allemaal veranderingen die veel van ons vergen. En aangezien dit meestal geen leuke periode is, willen we die zo snel mogelijk achter ons laten, en liefst naar ‘het oude normaal’ terugkeren, wat natuurlijk in veel gevallen niet meer kan.


Verandering op zich is meestal niet het grootste probleem, maar wel de weg ernaar toe, de aanpassing of de transitiefase dus.


Maar wat als we deze liminale fase niet zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een kans? Als we die tussentijd of die overgang accepteren en omarmen, kunnen we net baat hebben om even in het onbekende te verblijven. Hoewel dit in een politieke of maatschappelijke context moeilijk kan zijn, is het in ons persoonlijke leven des te waardevoller. 


Deze periode kan verrassend spannend en leerrijk zijn. Het biedt ons de kans om te experimenteren, nieuwe dingen uit te proberen, en misschien zelfs onze grenzen te verleggen. Uiteindelijk kan de transitie naar een nieuw evenwicht leiden tot een diepgaande persoonlijke transformatie en ons als mens verrijken. Het is kortom de perfecte ‘plaats’ van waaruit groei ontstaat.


Wil je meer ontdekken over hoe je effectief door verandering kunt navigeren, vooral in deze transitiefasen? Duik dan in mijn boek 'Survivalgids voor tijden van verandering', waar ik dieper inga op deze thema's en praktische adviezen bied om je door deze boeiende tijden te loodsen.


PS: nooit gedacht dat ik ooit een post zou schrijven met Geert Wilders in de titel ;)



60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page