top of page
Search

Piekerend in bed dacht ik aan de kreeft

Ah, de comfortzone – die heerlijke, veilige haven waar alles bekend en moeiteloos is. Gemakkelijk, vertrouwd, en zonder al te veel nadenken. Maar soms, is het ook gewoon saai en beperkend. Het reptielenbrein in ons houdt van deze veiligheid, maar het kan ons ook belemmeren in groei en vooruitgang.


Denk eens aan een moment waarop je trots was, vol energie, of onoverwinnelijk voelde. Vaak zijn dit momenten waarop je je comfortzone verlaat, toen je een nieuwe uitdaging aanging, iets deed wat je nog nooit eerder had gedaan.


Dit is de groeizone: een plek van nieuwe ideeën, perspectieven, en vaardigheden. Dr. Twerski gebruikt de kreeft als metafoor. De kreeft moet letterlijk uit haar pantser kruipen om te kunnen groeien. Wanneer het ongemak te groot geworden is, werpt ze haar rigide en te strak geworden schelp af om te kunnen verder groeien. Mocht ze dit ongemak niet voelen, dan zou de kreeft nooit groeien.


Vorige week heb ik het zelf mogen ervaren en hoe! De host/moderator die we voorzien hadden voor een meerdaags congres in Madrid viel op het allerlaatste moment uit. We vonden op zo’n korte termijn niemand anders om haar te vervangen. Maar de klant had een oplossing nodig en die zouden we geven. Wie denk je dat uiteindelijk inviel? Juist, ikzelf – zonder enige ervaring als dagvoorzitter, nul kennis over de zeer gespecialiseerde materie van kwaliteitsbeheer in life sciences, en geen tijd voor voorbereiding.


Ik lag die nacht wakker, piekerend over mijn impulsieve besluit. De volgende morgen moest ik de vlieger al op richting Madrid. Maar ik herinnerde me de les van de kreeft – groeien door uitdagingen, wat de uitkomst ook zou zijn. Dus, ik dook erin: snel leren, oefenen, en dan gewoon loslaten.


Het resultaat? Het ging geweldig! Ik stapte compleet uit mijn comfortzone en genoot uiteindelijk van elk moment. Trots dat ik het lef had om dit te doen. Soms moet je gewoon springen en vertrouwen op de landing!


Durf je comfortzone te verlaten. Daar, in het onbekende en soms oncomfortabele, vind je groei en echte voldoening.


Meer weten over hoe je uit je comfortzone kan komen? Lees mijn boek ‘Survivalgids voor tijden van verandering’.


84 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Heel tof, proficiat en go girl! Super knap!

Like
bottom of page