top of page
Search

Hoezo Change ‘Hacken’?

Writer: Florence PérèsFlorence Pérès

Change 'Hacken' ? Alsof je met een paar slimme trucjes verandering ongedaan kunt maken?


Nee, daar gaat het niet om. Het draait niet om verandering weg te wensen of terug te draaien, maar om er op een andere manier mee om te gaan. En ja, soms zijn die manieren verrassend eenvoudig. Ik noem ze Change Hacks. Alles begint bij hoe je naar verandering kijkt: zie je het als iets ongewensts of als de normaalste zaak van de wereld?


‘Verandering is de enige constante’, een cliché dat we maar zelden écht omarmen. Soms voelt verandering als een tegenslag, soms als iets positiefs. Maar vaak is het gewoon lastig, omdat we al genoeg op ons bord hebben. Toch is verandering overal om ons heen, en verzet ertegen is zinloos. Het levert alleen maar stress op. Wat je wél kunt beïnvloeden, is hoe je ermee omgaat omdat je reactie binnen je controle ligt.


En dat brengt ons bij een fundamentele Change Hack: focus op wat in je macht ligt en verspil geen energie aan wat je niet kunt veranderen. Hoe kun je dus anders naar verandering kijken, en welke acties kun je ondernemen?



Van veerkracht naar adaptieve wendbaarheid

In een wereld waarin verandering sneller gaat dan ooit, is je vermogen om je aan te passen cruciaal. Maar het gaat niet alleen om veerkracht, om "terugveren" na tegenslagen. Adaptieve veerkracht betekent dat je je niet alleen succesvol kunt aanpassen aan een nieuwe situatie, maar ook dat je in het moment zelf flexibel kunt reageren op wat er nodig is in een bepaalde situatie.


Je bent niet alleen weerbaar, maar ook wendbaar.


Als je vaak weerstand, onzekerheid of pessimisme voelt bij verandering, of als de constante stroom van veranderingen je dreigt uit te putten, dan is het ontwikkelen van adaptieve veerkracht essentieel. Zelfs wie van nature optimistisch is en goed kan relativeren, heeft baat bij strategieën om beter om te gaan met verschillende soorten uitdagingen.



Word je bijvoorbeeld geconfronteerd met een kluwen van problemen en zie je door het bos de bomen niet meer, dan kun je eerst de ‘spaghetti kammen, een Change Hack die erg methodologisch en analytisch is om een kluwen van problemen te ontwarren en overzicht te creëren.

 

Andere Change Hacks zijn gericht op het stimuleren van meer proactiviteit en het anticiperen op verandering. Sommige Change Hacks zijn speciaal ontworpen voor teams, om objectiever naar verandering te kijken en de emotionaliteit eruit te halen, zoals de 'Z-of-Change', die helpt om de shift te maken van negativiteit naar neutraliteit.



Waarom ons brein verandering afremt

 

Inzicht in de werking van ons brein helpt ons beter om te gaan met verandering en de uitdagingen van deze tijd. Terwijl het beloningssysteem van ons brein hunkert naar vernieuwing, geeft ons primitieve brein—het zogenaamde reptielenbrein—de voorkeur aan stabiliteit en zekerheid. Vroeger gebeurde verandering geleidelijk, waardoor we de tijd hadden om ons aan te passen. Vandaag versnellen technologische vooruitgang, digitalisering en globalisering verandering in een ongekend tempo. Het gevolg? Weerstand, angst, stress.


Elke nieuwe innovatie verkort niet alleen de adoptietijd, maar ook de tijd die we hebben om ons eraan aan te passen. Daarnaast transformeert AI industrieën in hoog tempo en herdefinieert het werkrollen, waardoor de vaardigheid om verandering te omarmen belangrijker is dan ooit. Weerstand, stress en angst zijn instinctieve reacties, en overleven blijft onze prioriteit. Ons reptielenbrein verkiest daarom dat de status quo, omdat het veilig voelt. Helaas is ons brein niet geëvolueerd met de snelheid van moderne veranderingen, waardoor alles wat onduidelijk, onbekend, onzeker, onvoorspelbaar of onverwacht is, als een mogelijke bedreiging wordt gezien.


Toch kunnen we onze mindset herprogrammeren door te verschuiven van angst naar nieuwsgierigheid, van onzekerheid naar kansen.



Onze kijk op verandering veranderen

Zodra je beseft dat weerstand simpelweg het beschermende instinct van je brein is, kun je de controle terugnemen. Nieuwsgierigheid en vragen stellen zijn de perfecte tegengiften voor angst. In mijn keynote leer je niet alleen praktische technieken om met verandering om te gaan, maar ook een nieuwe manier om verandering te zien:


✅ Van angst naar verwondering

✅ Van weerstand naar uitdaging

✅ Van ontkenning naar eigenaarschap

✅ Van negativiteit naar neutraliteit

✅ Van stagnatie naar groei en innovatie

✅ Van transitie naar transformatie


Verandering drijft vooruitgang. Het houdt ons scherp, spoelt het oude weg, brengt vernieuwing en creëert ruimte voor groei. Zonder verandering is er geen evolutie. In mijn keynote “Change Hacking” deel ik niet alleen eenvoudige principes, praktische handvatten en tips om verandering op het werk of in je privéleven beter aan te pakken, maar ook om je mindset te veranderen zodat je kunt floreren in een wereld waarin aanpassingsvermogen de ultieme superkracht is.



 
 
 

コメント


bottom of page