top of page
Search

Je hebt altijd een keuze.

Wat er in het verleden is gebeurd, ligt buiten jouw macht. De keuzes die je nu maakt, zoals het nemen van verantwoordelijkheid, liggen echter volledig in jouw handen.

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je niet de schuld bij anderen legt of de omstandigheden de schuld geeft, maar dat je actie onderneemt, zelfs als het niet jouw schuld is. Dit houdt in dat je bereid bent om naar je eigen fouten te kijken, te leren van ervaringen, en risico’s te nemen. Het betekent ook dat je bereid bent om van standpunt te veranderen, een andere houding aan te nemen, of anders te reageren.


Hoe meer verantwoordelijkheid we nemen, hoe meer controle we hebben over ons leven en hoe minder stress we ervaren. Door verantwoordelijkheid te nemen voor tegenslagen of problemen en deze te accepteren, zetten we de eerste stap naar een oplossing. Jij bent verantwoordelijk voor je leven omdat je bijna altijd een keuze hebt. Als je de verantwoordelijkheid voor je leven bij iemand anders legt, geef je de macht over je leven uit handen.

Wanneer je te midden van een tegenslag zit of in een emotionele rollercoaster, is het gemakkelijk om te vergeten dat je altijd de macht hebt om te kiezen. Kiezen hoe je je dag invult, kiezen of je in de negativiteit blijft zitten of niet, kiezen of je een ‘Victim mindset’ aanneemt of een ‘Victor mindset’, kiezen hoe je de ander toespreekt, kiezen hoe je jezelf toespreekt, kiezen of je je doelen al dan niet bijstelt, aangepast aan de realiteit. En ervoor durven gaan.


Je hebt altijd een keuze. Zelfs als bepaalde dingen je overkomen buiten je wil om, heb je altijd de keuze hoe je hiermee omgaat. Elke keuze die je op elk moment van de dag maakt, bepaalt die dag, elke dag bepaalt je week, elke week bepaalt je jaar en elk jaar vloeit over in een ander en bepaalt uiteindelijk je leven. Elke keuze die je maakt, bepaalt dus jouw leven.


Dus als er weer een verandering of tegenslag is, onthoud dat je een keuze hebt en vaak meerdere opties. Je kunt het jezelf makkelijk of moeilijk maken, vervelend of aangenaam. De keuze is aan jou.


Lees meer over deze Change Hack in mijn boek "Survivalgids voor tijden van verandering".

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page